LOMBOK – Gili’s

LOMBOK – Gili’s

Wanneer je Bali of Lombok aandoet, kan een bezoekje aan de Gili eilanden eigenlijk niet ontbreken. Gili betekent “klein eiland” en rondom Lombok zijn er hier talloze van te vinden. Echter, wanneer er wordt gesproken over de Gili eilanden worden er meestal maar 3 bedoeld: Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. Tijdens mijn rondreizen op Bali ben ik tweemaal op Gili T geweest en heb ik een dagtochtje gemaakt naar Gili Air.

How to get there?

Vanaf Nusa Lembongan ben ik naar Gili Trawangan gereisd. Eigenlijk geven alle maatschappijen aan om in 2 uur naar het eiland te kunnen varen, maar in werkelijkheid is dit eigenlijk nooit het geval door de vele tussenstops. Ik zou meer denken aan 3 a 4 uur. Vanaf Nusa Lembongan kom je langs de volgende stops: Padang Bai, Lombok, Gili Air, Gili Meno en vervolgens Gili Trawangan. Toen ik voor de tweede keer naar Gili T afreisde stopten we na Lombok al bij Gili Trawangan, dus het kan zijn dat dit per keer verschilt.

Zelf heb ik mijn ticket gekocht bij Ekajaya Fastboat en dit is prima bevallen. Je kunt op deze boot beneden zitten in de airco en een filmpje kijken of op het dak van de boot vertoeven. Deze plaatsen bovenop de boot zijn erg geliefd en er geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt, dus wees op tijd wanneer je hier graag wilt zitten. Wanneer je snel last hebt van zeeziekte kun je beter beneden gaan zitten aangezien de boot soms best wat wild over het water heen kan gaan.

IMG_1739

Eenmaal op Gili Trawangan aangekomen kun je je alleen nog maar verplaatsen per fiets, per paard en wagen of te voet. Aangezien ons hotel een paar kilometer verderop lag en wij reisden met koffers in plaats van backpacks, hebben wij ervoor gekozen om per paard en wagen naar het hotel te gaan. Bij aankomst in de haven komen de eigenaren van de wagens al meteen op je af. De normale prijs voor een ritje naar Pink Coco is 100.000 IDR / €7, dus laat je zeker niet afpersen door meer te betalen.

Where to sleep?

IMG_0172IMG_0895IMG_0777IMG_0711

 

Pink Coco
Hier heb ik tijdens mijn tweede keer op Gili T verbleven. Het hotel doet zijn naam eer aan, want letterlijk alles is roze. Het verblijf hier is mij erg goed bevallen. Alles werd tot in de puntjes verzorgd. Zo werd er, naast de dagelijkse schoonmaak van de kamer, ’s avonds een rondje langs alle kamers gedaan om de gordijnen dicht te doen, een kaarsje aan te steken en het bed slaapproof te maken door de sierkussens en de sprei van het bed te verwijderen.

Wat hier verder ook fijn is, is de Whatsapp service. Wanneer het drinkwater op is of wanneer je iets van de menukaart op je kamer wilt laten bezorgen is dit gewoon mogelijk zonder extra toeslag. Tip van mij: boek in dit hotel een  keertje de traditionele massage van een uur. Of ga voor meerdere keren, want het kost omgerekend maar €6 en is heerlijk.

Je kunt dit hotel ook vinden in Uluwatu (Zuid-Bali). In Maart 2018 verwachten ze ook een vestiging te openen op Gili Air.

IMG_1358IMG_1734IMG_1735

 

Le Pirate
In dit hotel heb ik niet overnacht, maar heb ik wel een dagje gespendeerd. Echter, bij het zien van de schattige huisjes waar je in kunt slapen heb ik besloten dat bij een eventueel volgend bezoekje aan Gili Trawangan ik dit hotel zeker ga proberen.

Wanneer je deze optie te prijzig vind, kun je hier, net zoals ik dit jaar gedaan heb, een dagje doorbrengen. Je mag gewoon kosteloos gebruik maken van de strandbedjes en het zwembad. Ook kun je hier lekker ontbijten en lunchen. De smoothiebowl en de pannenkoekjes zijn in ieder geval goedgekeurd!

Je kunt dit hotel ook vinden op Nusa Ceningan of Labuan Bajo (Flores).

Trawangan Dive Hotel
Dit hotel was mijn verblijf tijdens mijn eerste keer op Gili Trawangan. Het hotel bevindt zich aan de drukke kant van het eiland, dus om die reden zou ik dit zelf niet snel weer boeken. Wanneer je dit geen probleem vind en juist wilt profiteren van een hotel op loofafstand van de haven is dit een aanrader. Het hotel is uitgerust met luxe kamers en beschikt over een eigen duikschool.

Where to eat?

Kayu Cafe
Een tentje aan de drukkere kant van het eiland met een kaart vol met lekkere en veelal gezonde opties. Denk aan smoothiebowls, omeletten, gezonde taartjes en verschillende sapjes. Het dadel-havermout gebakje is mijn favoriet en mijn nichtje vertelde dat het bananenbrood echt een aanrader is. Kayu Cafe heeft ook de mogelijkheid tot take-a-way, dus wanneer je een dagtour op de planning hebt staan is het een tip om vanuit hier wat mee te nemen. De chocoladebroodjes en croissantjes zijn hier bijvoorbeeld handig voor!

IMG_1740

Casa Vintage
Dit tentje kun je vinden aan de “sunset side” van het eiland. Er hangt een hele relaxte sfeer en is leuk ingericht. De couscoussalade is hier mijn favoriet. Na zonsondergang steken ze hier een vuurkorf aan op het strand, super gezellig!

Scallywags
In dit restaurant kun je kiezen voor een vers stukje vlees of vis wat voor je neus wordt bereid op de barbecue. Je betaald alleen dit stukje vlees of vis en kunt vervolgens onbeperkt gebruik maken van een uitgebreid buffet met verschillende salades, sausjes en brood. Het restaurant heeft een chique aankleding en een mooi uitzicht op Lombok.

IMG_1736

Le Pirate
Zoals hierboven eerder beschreven is dit een aanrader voor ontbijt en lunch. Diner hebben wij niet geprobeerd. Maar ik zou zeggen, give it a try!

What to do?

Rondje over het eiland fietsen
Dit is maar zo’n 8 kilometer en op deze manier heb je meteen een goed overzicht van het eiland. Stop onderweg een paar keer voor wat foto’s, want je zult genoeg leuke plekjes en uitzichten tegenkomen. Bij Pink Coco en Le Pirate kun je voor zo’n €3 per dag een (roze!!) fiets huren. Bij Trawangan Dive Hotel kan dit niet, maar er zijn genoeg andere fietsverhuurders te vinden op het eiland.

IMG_1454IMG_0735

Snorkelen
Aan elke kant van het eiland loop je zo het strand op en de zee in, dus ook snorkelen is zeker een aanrader. Op het eiland kom je vanzelf wel wat tentjes tegen waar je een snorkel, duikbril en flippers kunt huren. Zelf meenemen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Wanneer je meer wilt zien dan alleen het gebied rond Gili Trawangan is er ook de optie om een snorkeltour te boeken. Aan de drukke kant van het eiland vind je verschillende boekingskantoortjes waar je dit kunt regelen. Dit kan een public tour zijn, maar ook een private tour waar je een hele boot voor jezelf hebt wanneer je wat meer rust wenst. Met de boot vaar je langs Gili Air en Gili Meno en stop je op vijf verschillende plekken waar je het water in kunt. Mijn favoriete stop was toch wel Turtle Point: zwemmen met schildpadden!

Duiken
Er zijn verschillende duikscholen te vinden op het eiland. Met de combinatie van het heldere blauwe zeewater en de mooie omgeving onder water kun je dit eigenlijk niet overslaan. Zelf heb ik hier alleen gesnorkeld, omdat ik op Nusa Lembongan al had gedoken.

IMG_1738IMG_1737

Dagtour Lombok
Ook dit is leuk om te doen. Bij de vele boekingskantoortjes kun je kiezen uit verschillende tours op Lombok. Wij kozen voor de watervaltour, maar het is ook mogelijk om een strandtour of Lombok City tour te kiezen. Bij de watervaltour werden we eerst van de haven van Gili T naar de haven van Lombok gebracht per boot. Alleen dit is al heerlijk, omdat je een half uur lang bovenop de boot kunt genieten van het uitzicht en het zonnetje dat waarschijnlijk wel zal schijnen. Bij de haven op Lombok wachtte er een driver op ons die ons naar verschillende plekken op het eiland heeft gereden. Zo bezochten we eerst een lokale markt, daarna wat rijstvelden gevolgd door twee watervallen en een traditioneel Indonesisch dorpje. Wanneer je onderweg iets anders moois ziet kun je de driver gewoon vragen om even te stoppen, geen probleem! Zeker een aanrader dus en op deze manier kun je veel zien op een dag.

Massage
Ook deze optie kom je overal wel tegen op het eiland. Vraag het ook even na in de receptie van je hotel, want vaak bieden zij deze mogelijkheid namelijk zelf ook aan. Lekker makkelijk! De prijs voor een traditionele massage is zo’n €6 a €7 voor 60 minuten, dus dit spreekt wel voor zich denk ik. Een te goede deal om te laten varen.

IMG_0771

Zonsondergang bekijken aan de “sunset side”
Rond een uurtje of 17:00 / 17:30 zie je veel mensen zich verplaatsen van de drukkere kant naar de “sunset side” van het eiland. Rond de klok van 18:00 uur gaat namelijk de zon onder en dit moet je een keer gezien hebben. Plof neer bij een strandtent aan deze kant van het eiland of bekijk de zonsondergang vanaf een van de vele schommels in het water.

Manicure / Pedicure bij Gili Pearl Spa
Voor wanneer je geen omkijken wilt hebben naar je nagels tijdens je vakantie is dit een aanrader. Je kunt op meerdere locaties op het eiland een manicure of pedicure krijgen, maar wanneer je vervolgens je nagels goed wilt laten lakken kun je dit het beste doen bij Gili Pearl Spa. Zij hebben namelijk de optie om je nagels te laten lakken met gellak wat veel langer blijft zitten. Naast een manicure en/of pedicure kun je hier tevens een massage krijgen of een bezoekje brengen aan de kapper. Ook wel eens fijn na al dat zeewater en chloor!

IMG_0980IMG_1070IMG_1071

Dagtour Gili Air of Gili Meno
Voor een paar euro brengt de public boat je naar Gili Air of Gili Meno. Zelf bracht ik een bezoekje aan Gili Air. De boot vertrekt rond een uurtje of 09:30 en brengt je rond 15:00 weer terug. Genoeg tijd dus om Gili Air te ontdekken. Bij aankomst heb ik ontbeten bij Gili Bliss. Hier hebben ze heel veel lekkere en gezonde opties op de kaart staan. Zelf ging ik voor een heerlijke Bliss Bowl, maar de roze pannenkoeken van mijn buurvrouw zagen er ook goed uit! Verder heb ik op dit eiland gewoon een beetje rondgelopen met als pauzes een duik in zee. In het hart van Gili Air kun je verschillende palmboomvelden vinden!

Winkelen
Op Gili Trawangan zijn veel leuke winkeltjes te vinden voor zowel kleding als souvenirs.

Al met al, echt genieten gegarandeerd!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: