Stockholm – Hotspots & Tips

Stockholm – Hotspots & Tips

Zweden, ik houd ervan. Vroeger keek ik al met veel plezier naar Pippi Langkous en Wickie de Viking. Nu lees ik graag Zweedse crimi’s, bingewatch ik de spannende series die zich hier afspelen, shop ik graag bij H&M en Ikea en hoe vol ik ook zit, zo’n kaneelbroodje gaat er altijd wel in. Verder vind ik het taaltje gewoon leuk, ook al kom ik niet veel verder dan knäckebröd. Tijdens mijn verblijf in Stockholm heb ik nog veel meer Zweedse favorieten ontdekt. Lees hiervoor verder!

How to get there? 

Vanaf Amsterdam vlieg je in 2 uur naar Stockholm. De stad kent vier vliegvelden, zelf vloog ik naar Stockholm Arlanda. Vanaf hier kun je de Arlanda Express pakken en reis je in 20 minuten per trein naar het centrum van de stad. Een kaartje kun je van tevoren online kopen via onderstaande website. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het kaartje.

Website: http://www.arlandaexpress.com

img_0147img_0144

Where to sleep?

Best Western Hotel Bentleys
Een fijn hotel in de wijk Norrmalm aan de Drottninggatan. Deze straat is een van de grotere winkelstraten van Stockholm, maar het hotel ligt wel aan het einde van straat waar het alweer lekker rustig is. Vanaf het treinstation is het 10 minuutjes lopen en verder loop je via de Drottninggatan zo de stad in. Heerlijke bedden en een uitgebreid en vers ontbijtbuffet. Zeker een aanrader!

Website: http://www.bentleys.se

Where to eat?

img_0145img_0148

Hermans
Hermans is een vegetarisch restaurant met een prachtig uitzicht over de stad en het water. Voor 130 SEK, omgerekend zo’n €13, reken je een bord af wat je zo vaak mag volscheppen als je wilt. Het buffet bestaat uit verschillende smaakvolle salades, lekkere broden, stukken watermeloen, curry’s en een vegetarische lasagne. Ook koffie en thee kun je onbeperkt inschenken. Je kunt zowel binnen als buiten eten. Buiten neem je plaats in een hele gezellige tuin met picknickbanken en wat hangmatten. Voor de vegetariër dus echt een hotspot, maar ook als niet-vegetariër heb ik hier meerdere malen heel erg lekker gegeten.

Website: http://www.hermans.se

img_0149img_0117

Espresso House
Dit is een keten in Scandinavië. Je kunt het vergelijken met Starbucks, maar naar mijn mening is Espresso House een veel betere versie. In elke vestiging waar ik geweest ben hangt een hele gezellige en huislijke sfeer. Het aanbod varieert van verschillende soorten broodjes, taartjes, koffies en andere drankjes. Ook lekker voor ontbijt. Tip van mij: neem de morotsmuffin, heel lekker carrotcakeje!

Website: http://www.espressohouse.com

img_0133img_0126img_0136img_0129

Rosendals Trädgård
Deze plek op Djurgården mag je zeker niet overslaan. Rosendals Trädgård is een biologische tuin met een winkeltje, een café en een bakkerij. Je kunt hier ook een boomgaard vinden met appelbomen en kassen met verschillende soorten bloemen. In het cafeetje kun je terecht voor soepen, broodjes, salades en verschillende zoete lekkernijen. Zelf bestelde ik een kanelbullar en een flesje rabarbersap, echt superlekker! Hier zijn we zelfs nog een keer voor teruggekomen.

De tuin is ongeveer een kwartiertje fietsen vanaf het centrum van Stockholm. Je kunt ook tram 7 nemen van Sergels Torg naar Waldemarsudde. Wanneer je uitstapt bij Bellmansro is het nog ongeveer vijf minuutjes lopen.

Website: http://www.rosendalstradgard.se

img_0121img_0132

Urban Deli
Urban Deli kun je vinden in de wijk Södermalm. Het restaurantje is erg populair onder de locals en vooral op vrijdagmiddag is het er erg vol, omdat dan veel mensen hier komen voor een drankje. Naast een vrijdagmiddagborrel kun je hier ook terecht voor ontbijt, brunch, lunch en diner, dus op elk moment van de dag! Zelf hebben wij hier geluncht met een steak tartaar met frietjes, een salade met verse tonijn en een groot glas jus d’orange. Erg geslaagd!

Naast het restaurant bevindt zich een kleine biologische supermarkt. Je kunt dit vergelijken met Marqt wat we in Nederland hebben. De producten die je hier kunt kopen worden in het restaurant gebruikt voor de verschillende gerechten.

Website: http://www.urbandeli.org

Joe & the Juice
Voor de lekkerste juices en smoothies ga je hier heen! Je kunt bij Joe & the Juice ook terecht voor koffie en sandwiches.

Website: http://www.joejuice.com

What to do?

img_0155img_0125

Fiets huren en Djurgården verkennen
In de supermarkt SevenEleven kun je voor omgerekend €17 een pas kopen van City Bikes. Met deze pas kun je drie dagen gebruik maken van een fiets die je op verschillende plekken in de stad kunt ophalen en weer terugbrengen. Naast dat je per fiets natuurlijk de stad zelf kunt verkennen, kan een rondje Djurgården echt niet ontbreken. Djurgården ligt vlakbij de stad. Het is een erg mooi en groen eiland waar veel mensen wandelen, fietsen, hardlopen of in de zon liggen wanneer het weer het toelaat. Daarnaast kun je op dit eiland ook het ABBA museum en pretpark Gröna Lund vinden. Vergeet niet te stoppen bij Rosendals Trädgård voor een kop koffie of lekkere lunch!

Website: http://www.citybikes.se

img_0153img_0154

Rondje zweefmolen in Gröna Lund
Gröna Lund is een pretpark aan het water met verschillende attracties en restaurantjes. Zeker een tip voor als je met kinderen in Stockholm bent. Zelf houd ik ook nog wel van een ritje in de achtbaan en zweefmolen, dus dat heb ik dan ook gedaan. Omdat het pretpark op een steenworp afstand van de stad ligt heb je vanuit de zweefmolen een prachtig uitzicht over het water en de ‘skyline’ van Stockholm.

Website: http://www.gronalund.com

img_0119img_0122img_0123img_0150

Dagje Vaxholm
Vaxholm is een idyllisch eilandje op 50 minuten varen van de stad. Alleen de boottocht ernaartoe vond ik al leuk. Ze hebben op dit eiland leuke kleine winkeltjes, gallerijen, mooie natuur en een superleuk cafeetje genaamd Hembygdsgarden. In dit cafeetje staat een grote tafel vol met allerlei zoetigheden waar je zelf iets uit kunt kiezen en vervolgens bij de kassa kunt afrekenen. Een heerlijke plek aan het water om even wat te eten en te genieten van mooie uitzicht. Naast een bezoekje aan Hembygdsgarden hebben wij op Vaxholm vooral wat rondgelopen en omdat het 23°C was ook lekker bij het water gelegen met een boek.

img_0157img_0146

Boottochtje door de stad
Stockholm wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Daarom kan een boottochtje door de stad zeker niet ontbreken. In het park Kungsträdgården kun je een kaartje kopen voor verschillende tours. Via onderstaande website kan dit ook online. Wij kozen voor de Under the Bridges tour die je om Södermalm heenleidt. De tocht duurt ongeveer twee uur en kost omgerekend €25 per persoon.

Website: http://www.stromma.se/en/stockholm/sightseeing/sightseeing-by-boat/under-the-bridges-of-stockholm

img_0152img_0128

Verder is het, zoals eigenlijk in elke stad, gewoon leuk om door de stad heen te banjeren.
Wanneer je van het huidige centrum naar het oude centrum genaamd Gamla Stan loopt, kom je vanzelf het paleis tegen. Verder is het stadhuis een aanrader om te bekijken en kan een rondje over Skeppsholmen ook niet ontbreken.

Op mijn bucketlist heb ik bij terugkomst meteen een interrail of roadtrip door Scandinavië gezet. Ook lijkt het mij leuk om een keertje tijdens Midzomer in Zweden te zijn. Ik kan in ieder geval niet wachten om terug te keren naar Zweden!

Deze post heeft 2 reacties

  1. Ben zelf nog nooit in Stockholm geweest, maar deze blog maakt me enthousiast.

    1. Leuk om te horen! Het is van mij echt een favoriete stad dus zeker een keertje naar toe gaan 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: