10 Tips voor een goede nachtrust

10 Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is, net zoals gezond eten en voldoende bewegen, erg belangrijk voor onze gezondheid. Zelf probeer ik goed te letten op deze drie levensbehoeften door volgens de 80/20-regel te eten, regelmatig te sporten en genoeg te slapen. Vooral aan dat laatste hecht ik erg veel waarde. Ik ben iemand die veel slaap nodig heeft en echt niet optimaal functioneert na een nacht van 6 à 7 uur slaap. Inmiddels heb ik door de jaren heen aardig wat manieren verzameld om lekker te kunnen slapen. Kun jij deze ook wel gebruiken? Lees dan snel verder.


1. Telefoon wegleggen
Wat voor mij eigenlijk het beste werkt is mijn telefoon op tijd wegleggen. Meestal zet ik deze een half uurtje van tevoren al op vliegtuigstand of ‘niet storen’ zodat ik gewoon rustig en zonder prikkels naar bed kan gaan.

2. Lezen
In dat half uurtje poets ik m’n tanden, haal ik m’n make-up er af en doe ik m’n pyjama aan. Daarnaast lees ik vaak nog even een tijdschrift of een boek. Ondanks dat ik soms niet moe in bed stap merk ik dat ik door even te lezen al snel moe word en dus lekker in slaap kan vallen. Verder zorgt lezen er bij mij voor dat ik niet de hele dag nog ga overdenken.

3. Dim het licht
Om alvast in de slaapmodus te komen zet ik verder alle grote lampen alvast uit. Tot aan het slapen zet ik gewoon een nachtlampje aan of steek ik een kaarsje aan. Met de donkere dagen tegenwoordig is dit ook meteen gezellig!

4. Goed matras
Achter slaapproblemen zitten vaak psychische of medische redenen. Echter, kan je matras ook de oorzaak zijn van een verstoorde nachtrust. Zorg voor een goed matras wat aansluit bij jouw voorkeur. Een matras moet niet hard, maar ook zeker niet te zacht zijn. Ondersteuning is belangrijk, maar als je het matras niet lekker vindt liggen kun je natuurlijk nog steeds niet lekker slapen. Zorg dus voor de juiste balans!

5. Verschoon je bed regelmatig
Voor mij slaapt niets zo lekker als een verschoond bed. Het liefst zou ik elke dag in een verschoond bed stappen, maar dit is natuurlijk gekkenwerk. Zelf houd ik maximaal 14 dagen aan, maar dit verschilt natuurlijk per persoon.

6. Kruidenthee
Een kop rustgevende kruidenthee doet voor mij ook altijd wonderen. Geen idee of dit lichamelijk echt werkt, maar mentaal in ieder geval wel ;).

7. Genoeg bewegen
Wanneer ik veel bewogen heb op een dag merk ik dat ik een stuk dieper slaap. Zorg er dus voor dat niet alleen je hoofd, maar ook je lichaam moe is.

8. Cafeïne / Alcohol
Cafeïne en alcohol kun je voor het slapen gaan beter laten staan. Cafeïne spreekt waarschijnlijk wel voor zich, maar over alcohol zijn de meningen vaak verdeeld. Zelf merk ik dat wanneer ik ’s avonds (veel) alcohol drink ik als een blok in slaap val, maar na een aantal uur vaak klaarwakker lig.

9. Focussen op je ademhaling
Ben je een piekeraar? Probeer je dan te focussen op je ademhaling zodat je gedachtes nergens anders heen kunnen gaan.

10. Zorg voor ritme
Ik ben echt een ochtendmens. Ook al ga ik om 3 uur ’s nachts pas slapen, ik word sowieso voor 8 uur wakker. Voor een goede nachtrust is het voor mij dus van belang om niet te laat naar bed te gaan. Per persoon is dit natuurlijk verschillend, dus kijk vooral welk ritme goed bij jou past.

Wat helpt jou bij een goede nachtrust?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Royal Health Foam. 

Deze post heeft een reactie

  1. Als student leefde ik onregelmatig en sliep ik vaak slecht. Toen ik begon met werken, waren mijn ‘slaapproblemen’ opeens opgelost. Blijkbaar heb ik gewoon een ritme nodig. Verder slaap ik regelmatig met oordoppen, dat heeft mijn nachtrust ook verbeterd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: