Tips voor een warm huis zonder hoge stookkosten

Nu de eerste sneeuwvlokken gevallen zijn en de winter in volle gang is, merk ik dat ik steeds meer moeite moet doen om mijn huis warm te houden. Het is natuurlijk makkelijk om meteen de verwarming hoog aan te zetten, maar inmiddels heb ik ook een aantal tips verzameld om er warm bij te zitten zonder een relatief hoge energierekening. Niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook gezonder en beter voor het milieu!

Warmte door textiel
Met kussens en dekentjes maak je je woonkamer niet alleen knus, maar behoud je ook de warmte. Wat het beste werkt is het aanschaffen van een groot vloerkleed waar alle meubels op passen. Een vloerkleed zorgt namelijk voor een stukje vloerisolatie waardoor de kou niet meer zo optrekt. Hetzelfde geldt voor gordijnen. Wanneer je ‘s avonds de gordijnen sluit ontstaat er een stukje stilstaande lucht tussen het raam en het gordijn wat isoleert.

micheile-henderson-1084611-unsplash.jpg

Pantoffels en dikke truien
Wanneer de verwarming hoog staat daalt de luchtvochtigheid waardoor de longen minder zuurstof uit de ingeademde lucht kunnen opnemen. Daarom is het beter om de verwarming lager te zetten en jezelf warm te houden door middel van bijvoorbeeld pantoffels en dikke truien. In mijn vorige artikel heb ik hier veel leuke opties voor gegeven. Daarnaast zit het natuurlijk lekker comfortabel!

Kaarslicht
Letterlijk en figuurlijk een warm huis? Steek dan een aantal kaarsjes aan. De kaarsen zullen de verwarming natuurlijk niet volledig vervangen, maar desondanks kunnen ze vooral kleinere ruimtes behoorlijk opwarmen. Daarnaast creΓ«er je meteen een knus huis!

Grotere klussen
Kijk bij het bewaren van de warmte in huis ook naar de grotere klussen. Last van tochtende ramen? Gebruik dan tochtstrips. Beginnende lekkage in het dak? Pak dit dan op tijd aan zodat je geen last krijgt van vochtplekken in huis. Hierdoor verliezen de muren namelijk hun warmtebehoudende functie en betaal je veel meer stookkosten. Wanneer je een besluit een nieuw dak te nemen dan is het goed om na te denken over bitumen dakbedekking. Deze bedekking is waterdicht en zo sterk dat je er vaak tot 20 jaar garantie op krijgt. Verder hoor je weleens in het nieuws dat er asbest in daken zit, dus kijk daar goed mee uit. Gelukkig is er subsidie beschikbaar voor het verwijderen van asbest, waardoor je dit niet uit je eigen portemonnee hoeft te betalen.

Warme dranken
Heb je het koud? Drink dan een lekkere kop thee of warme chocolademelk. Je zult zien dat je het binnen no-time warmer hebt.

Zet jij snel de verwarming hoog? Of trek je ook eerder warme sokken en een dikke trui aan?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Homedeal.

4 thoughts on “Tips voor een warm huis zonder hoge stookkosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.