Review – Kobo Clara HD e-reader incl. Winactie!

Review – Kobo Clara HD e-reader incl. Winactie!

Sinds een paar weken ben ik in het bezit van de Kobo Clara HD, mijn eerste e-reader! Voorheen las ik regelmatig boeken op m’n iPad Mini, maar in de volle zon kon ik eigenlijk niets zien op het scherm en door de hitte op zomerse bestemmingen liep de batterij erg snel leeg. Niet ideaal dus! Daarnaast zag ik het ook niet zitten om steeds een stapeltje boeken mee te nemen in m’n koffer, want dan blijft er erg weinig gewicht over voor andere spullen. Vandaar dat ik de Kobo Clara HD onlangs heb aangeschaft! Benieuwd of deze mij bevalt? In dit artikel ga ik de e-reader uitgebreid voor jullie reviewen. Lees zeker tot het einde door, want daar wacht nog een leuke winactie op jullie!

Met een scherm van 6 inch en een gewicht van 166 gram is de Kobo Clara HD een lichte en compacte e-reader. Over de opslagruimte hoef je je geen zorgen te maken, want met een intern geheugen van 8 GB heb je de mogelijkheid om tot 6.000 boeken mee te nemen. De batterij van de Kobo Clara HD gaat weken mee. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe vaak je de e-reader gebruikt, hoe vaak je deze aansluit op een Wi-Fi netwerk en de lichtintensiteit die je kiest.

De Kobo Clara HD beschikt over ComfortLight PRO schermverlichtingstechniek. Hiermee kun je op elk moment van de dag een bijpassende lichtintensiteit instellen. Ook ’s avonds wanneer je in bed wilt lezen, want Kobo heeft speciaal voor het naar bed gaan een lichtstand ontwikkeld die zacht is voor de ogen. De resolutie van 1440 x 1072 en 300 dpi zorgen ervoor dat de tekst heel gedetailleerd wordt weergegeven waardoor je zelfs in fel zonlicht alsnog fijn kunt lezen.

De Kobo Clara HD is uitgerust met ingebouwde Wi-Fi. Hierdoor kun je heel makkelijk e-books synchroniseren vanuit je Bol.com account. Daarnaast kun je via de ingebouwde shop boeken selecteren en is het natuurlijk ook mogelijk om de e-reader aan te sluiten op je computer met de meegeleverde USB-kabel.

Het uiterlijk
Toen ik de Kobo Clara HD uit de verpakking haalde schrok ik in eerste instantie van de grootte. Ik vond de e-reader wel erg klein. Op de een of andere manier verwacht je toch het formaat van een boek. Ter illustratie heb ik op bovenstaande foto de Kobo Clara HD naast mijn iPad Mini gelegd. De hoogte van de e-reader komt overeen met die van mijn IPhone 7 Plus. De breedte is ongeveer een half keer zo groot. Echter, toen ik de e-reader een tijdje in gebruik had vond ik het formaat juist heel erg fijn. Zelfs in een klein tasje kan ik de Kobo Clara HD meenemen en de e-reader ligt lekker in de hand. Dat laatste komt naast het formaat ook door het reliëf aan de achterkant van het apparaat wat voor grip zorgt. Al met al, een mooie handzame e-reader die je gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen.

Het gebruik
Het installeren van de e-reader is zo gepiept. Ook het synchroniseren van de boeken is een eitje. De bibliotheek is erg overzichtelijk en de instellingen zijn gemakkelijk naar wens te wijzigen. Zo kun je naast het aanpassen van de lettergrootte en het lettertype ook instellen hoe vaak het scherm ververst en welke leesstatistieken tijdens het lezen zichtbaar zijn.

Verder is de reactietijd van de Kobo Clara HD top. Een bladzijde is zo omgeslagen en ook de menu’s werken snel. De letters zijn daarnaast haarscherp wat heel fijn lezen is. Gezien het feit dat ik meestal ’s avonds in bed lees vind ik het gebruik van ComfortLight Pro in deze e-reader echt heel erg fijn, want hierdoor wordt je melatomine-aanmaak niet geremd. Ook ideaal wanneer degene naast je al slaapt, maar jij nog even wilt lezen zonder dat er meteen een fel licht ontstaat!

Kobo Plus e-book abonnement
Zelf maak ik gebruik van het Kobo Plus e-book abonnement waarmee je voor €9,99 per maand onbeperkt toegang hebt tot tienduizenden Nederlandse en Engelse e-books. Niet alleen voor op je e-reader, maar ook te lezen op je smartphone op tablet. Benieuwd of dit iets voor je is? Je kunt het Kobo Plus e-book abonnement een maandje gratis proberen! In een drukke periode zet ik het abonnement meestal even een tijdje stop. Zonde om te betalen wanneer je er geen gebruik van maakt! Voor op vakantie natuurlijk wel ideaal, want dan verslind ik echt het ene na het andere boek.

Conclusie
Ik vind de Kobo Clara HD echt een top ding. Alles werkt naar wens en in combinatie met het Kobo Plus e-book abonnement heb je gemakkelijk toegang tot tienduizenden boeken. Echter, is dit mijn eerste e-reader, dus ik heb natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal. Het enige minpuntje wat ik kan noemen is dat de e-reader niet waterdicht is. Wanneer je in bad of naast het zwembad leest dus even goed uitkijken! Al met al, een mooie compacte e-reader met veel capaciteit en de mogelijkheid om alles naar wens in te kunnen stellen.

De Kobo Clara HD is te koop voor €109 wat ik zelf een nette prijs vind. Liever een waterdichte e-reader? Kijk dan eens naar de Kobo Aura H2O Edition 2, deze kost €179,99.

Win!
Om mijn Kobo Clara HD goed te beschermen heb ik van Hoesjes Boetiek deze mooie cognac kleurige SleepCover ontvangen. Het hoesje is gemaakt van mooi materiaal en sluit perfect om de e-reader heen. Ik ben er zelf heel erg blij mee! Het goede nieuws is dat ik ook een exemplaar aan één van jullie mag weggeven! De winnaar mag zelf een hoesje naar keuze uitzoeken op de website van Hoesjes Boetiek. Je maakt kans door een reactie achter te laten onder dit artikel en mij te volgen op Instagram. That’s all! Volgende week zondag maak ik de winnaar bekend.

Heb jij een e-reader? Of lees je toch liever ‘echte’ boeken? Wat zijn je favoriete titels? Zelf vind ik de thrillerserie van de Zweedse scenarioschrijvers Cilla & Rolf Börjlind een echte aanrader!

Deze post heeft 9 reacties

 1. Een prachtig informatief artikel en ik doe graag mee met de win actie, ben veel onderweg in openbaar vervoer, en heb altijd een leesboek bij me, ook is dit een oplossing voor het lezen in bed, het vasthouden van een boek kost me nog wel eens moeite.

 2. Oeh, dat wil ik zeker wel winnen! Het mooie aan boeken vind ik de mooie covers. Die lopen we natuurlijk mis met een ereader. De mijne heeft nu den Very boring zwart hoesje. Hopelijk kan ik dan een mooi kleurrijk hoesje uitkiezen 😊

 3. Ik ben een groot liefhebber van ‘echte’ boeken. Het gewicht, het vasthouden, omslaan van papieren pagina’s… dat draagt wat mij betreft ook veel bij aan de leeservaring. Heb een keer een e-reader geleend, maar vind het toch minder prettig. Al overweeg ik alsnog om er een keer een te halen voor vakanties oid, omdat een boek meeslepen qua gewicht en formaat wat onhandig kan zijn.

 4. Wat een leuk artikel, ik ben zelf ook enorm fan van mijn kobo. Ik maak graag kans op een mooi hoesje.

 5. Hoe mooi is dat hoesje😍 Ik ga volgende week met mijn zus op reis naar Amerika voor een maand, en een hoesje voor mijn e-reader zou daarbij goed van pas komen! (En ik volg je al een tijdje op je instagram!)

 6. Leuke winactie! Ik gebruik ook al jaren een ereader van Kobo en doe dus graag mee aan de winactie :). Ik volg je ook op instagram!

 7. Hoe toevallig! Gisteren heb ik ook een Kobo Clara gekocht! Ben er mega blij mee. Alleen heb ik nog geen hoesje, dus ik doe graag mee met je winactie!

  Liefs,

  Laura

 8. Ik heb nu zo’n drie maanden een e-reader. Vind het lezen in een echt boek het fijnst, maar een e-reader is lichter en kan ik makkelijk elke dag meenemen in de trein naar mijn werk. Ook lees ik graag in bed en zo hoef ik het grote licht niet aan te doen.

  Ik doe mee met je leuke winactie en volg je op Insta!

  Liefs,
  Marloes

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: