Travelguide – Bali / Ubud

Travelguide – Bali / Ubud
Processed with VSCO with a6 preset

Ubud is het culturele hart van Bali. De stad ademt de Balinese cultuur en net iets buiten het centrum bevind je je al midden in de prachtige rijstvelden. Er is hier genoeg te beleven, dus lees vooral verder voor mijn hotspots en tips.

How to get there?
Vanaf Denpasar Airport ben je binnen 1,5 uur rijden in Ubud. Wanneer je je vervoer niet via je hotel kunt regelen is het aan te raden een Blue Meter Taxi te pakken. Negeer alle mannen in de aankomsthal die je een taxi aanbieden en loop iets verder door totdat je de officiële blauwe taxi’s ziet. Deze taxi’s rijden met een meter waardoor je minder snel opgelicht kunt worden. Wel even checken of de meter ook daadwerkelijk aanstaat!

Where to stay?

Nani House 2
Tijdens mijn eerste keer op Bali verbleef ik in Nani House 2. Zelf had ik per ongeluk een kamer met ventilator geboekt, maar dit is echt af te raden. Wat een hitte! Gelukkig hebben ze hier ook kamers beschikbaar met airco. Het verblijf is schoon, netjes en bevindt zich midden in het centrum van Ubud. Je kunt dus zo overal heen lopen. Daarnaast kost een tweepersoonskamer met airco maar €18 per nacht. Echt geen geld dus!

Pajar House Ubud
Toen ik voor de tweede keer in Ubud verbleef koos ik voor Pajar House. Dit is een guesthouse op 10 minuutjes rijden van de stad. Dit is geen probleem, want ze beschikken over een gratis haal – en brengservice. Je krijgt een telefoon mee zodat je hen kunt bellen wanneer je weer opgehaald wilt worden. Top service dus! De kamers zijn groot, schoon en hebben een erg mooie badkamer. Het personeel is heel vriendelijk en behulpzaam. Het eten vond ik hier wel echt minder, dus het is aan te raden om gewoon lekker in een van onderstaande tentje in Ubud te gaan eten.

De laatste keer dat ik op Bali was, verbleef ik bij Pertiwi Bisma 1. De locatie en het zwembad zijn echt prachtig, maar de kamers vond ik echt geen aanrader. Het beddengoed en de handdoeken waren echt verre van schoon en ook de kamers zelf zaten vol met stof. Dit hotel is dus geen aanrader!

Where to eat?

Watercress
Een van mijn favoriete hotspots in Ubud! Wanneer je in Nani House 2 verblijft zit Watercress letterlijk naast de deur. Je kunt hier de hele dag terecht. Zelf heb ik hier onder andere een keer geluncht met een broodje zalm met avocado. Ook voor diner is Watercress echt een aanrader! Het gerecht met rendang kan ik in ieder geval zeker aanbevelen. Naast deze opties serveren ze onder andere ook verschillende ontbijtjes met ei, een acaibowl, yoghurt met fruit, burgers en salades. De koffie schijnt hier trouwens ook erg goed te zijn!

Milk & Madu
De eerste paar keren dat ik Ubud bezocht bestond Milk & Madu nog niet, maar inmiddels gelukkig wel! Als je maar één avond in Ubud bent zou ik zeker hier naartoe gaan. Je kunt hier terecht voor zowel ontbijt als diner. Wel even reserveren van tevoren, want het is hier altijd aardig druk. Binnen zit je heerlijk in de airco, maar wanneer je dit te koel vindt kun je plaatsnemen op een gezellige buitenplaats.

Kafe 
Wanneer je echt gezond wilt eten kan ik Kafe aanbevelen. De kaart staat vol met sappen, shakes, smoothies, powerballs, soepen, salades en allerlei raw taartjes en toetjes. Ze zijn de gehele dag geopend, dus je kunt hier ook terecht voor diner.

Clear Cafe
Dit tentje zit in dezelfde straat als Kafe en ook hier kun je voor van alles terecht. Denk aan yoghurt met granola, salades en burgers.

What to do?

Paon Bali Cooking Class
Laten we maar meteen beginnen met wat ik het leukst vond om te doen in Ubud, namelijk de Paon Bali Cooking Class! Tijdens wat research voorafgaand aan de reis las ik vaak dat dit de beste kookworkshop van Bali is en het was inderdaad echt heel erg goed. De mensen die de workshop geven zijn erg aardig, gastvrij en grappig wat meteen zorgt voor een leuke sfeer tijdens de les. Verder is alles erg goed georganiseerd. De ingrediënten voor de verschillende gerechten zijn steeds al klaargelegd voordat je het door hebt en tussendoor wordt alles steeds opgeruimd en schoongehouden.

Tijdens de workshop maak je acht traditionele Balinese gerechten klaar zoals Pepes Ikan (gestoomde tonijn in bananenblad), Tempé Kering (tempeh in sojasaus), Gado Gado (groenten en tofu in pindakaas) en Be Siap Mesanten Kare Ayam (kip in kokoscurry). Mijn favoriet was sowieso de Tempé Kering, zo lekker zoet en knapperig! Een toetje kan natuurlijk niet ontbreken, dus de workshop wordt afgesloten met Kolak Biu Kolak Pisang: gekookte banaan met koksmelk, kokossnippers en een siroopje van palmsuiker Om je vingers bij af te likken!

De workshop wordt twee keer per dag gegeven, namelijk om 08:00 uur en 16:00 uur. Bij de ochtendworkshop bezoek je eerst de markt om de verschillende ingrediënten te verzamelen. Bij de middagworkshop is dit niet het geval. De kosten zijn omgerekend €23 per persoon. Dit is inclusief pick-up in de regio van Ubud, de workshop zelf en natuurlijk een bord vol met de door jou gemaakte gerechten. Echt geen geld dus en zeker een aanrader!

Zwemmen bij Jungle Fish
Zoals het op hun eigen website geschreven staat: Welcome to the Ubud’s no beach… beach club! Dit omschrijft Jungle Fish eigenlijk al meteen. De sfeer die er hangt is echt zoals bij een strandtent, maar het zand is in de jungle van Ubud natuurlijk ver te zoeken. Je kunt hier lekker eten en een duik nemen in het prachtige zwembad tussen de tropische bomen en planten. Een fijne plek om de drukte van Ubud even te ontvluchten!

Mountainbiketocht
Naast de hike naar Mount Batur boekte ik ook nog een mountainbiketocht door de rijstvelden. Bij deze tocht word je wederom eerst opgehaald bij je hotel en vervolgens afgezet bovenaan een heuvelachtig gebied. Hierdoor hoef je bijna alleen maar naar beneden te fietsen, heerlijk! Tussendoor stop je nog bij een koffieplantage, bezoek je een typisch Balinese woning en als afsluiter lunch je gezellig met de hele groep.

Mount Batur beklimmen
Op verschillende plekken in het centrum van Ubud kom je stalletjes tegen die verschillende tours aanbieden. Zelf boekte ik een hike naar de top van Mount Batur. Dit is een actieve vulkaan bij het Baturmeer van 1717 meter hoog.

Om 02:00 uur ’s nachts word je opgehaald bij je hotel en rijd je met nog meer beklimmers naar de vulkaan. Onderweg krijg je een simpel ontbijtje om in ieder geval iets in je maag te hebben voordat je aan de toch begint. Met een gids en een klein groepje loop je zo’n 2,5 uur naar boven om uiteindelijk de zonsopgang te bekijken. Eenmaal boven krijg je weer wat te eten. Ik vond de klim echt prima te doen, maar merkte wel dat sommige mensen toch afhaakten. Een basisconditie is in ieder geval wel fijn om te hebben! De toch naar beneden vond ik niet minder zwaar dan omhoog, omdat je constant spanning op je bovenbenen moet houden om niet uit te glijden. Misschien zelfs nog wel pittiger dan het klimmen! Rond 09:00 uur kom je weer bij de auto’s terecht die je terugbrengen naar je hotel. Een voordeel van het vroege opstaan is dat je de hele dag nog voor je hebt! Wanneer je een actieve activiteit wel kan waarderen is dit zeker een aanrader.

Monkey Forest
Dit is echt de meest toeristische attractie van Ubud, maar toch wel even leuk om doorheen te lopen. Aapjes overal!

img_9633-1

img_9632-1

Campuhan Ridge Walk
Net iets buiten het centrum van Ubud begint de Campuhan Ridge Walk, een wandelroute van zo’n 4 kilometer in totaal. Het beginpunt is best lastig te vinden, maar in dit artikel wordt het gelukkig erg goed uitgelegd. Zelf vind ik de wandeling echt een aanrader, want hij loop dwars door de prachtige natuur van Ubud. Ik zou wel adviseren om de wandeling ’s ochtends vroeg te maken, want anders is het echt al te warm.

Yoga
Ubud staat vooral bekend als paradijs voor yogi’s. Zelf heb ik helaas geen tijd gehad voor een lesje yoga, maar ik heb van anderen gehoord dat de Yoga Barn hier echt de perfecte plek voor is!

Een dag op pad met een driver
Op Bali is het heel gebruikelijk om een driver te huren. Zo huurden wij in Ubud een busje inclusief chauffeur voor een dag. De avond van tevoren had ik al een lijstje gemaakt met plekken die ik in de buurt van Ubud wilde zien en dat was geen probleem! Wij bezochten onder andere de Tibumana waterval, de Pura Tirta Empul (watertempel), de Tegenungan waterval en verschillende rijstvelden. Echt ideaal om dat op deze manier te doen! Zo heb je in een dag echt veel van de omgeving gezien en je kunt precies de plekken bezoeken die jij graag wilt zien.

Winkelen
In Ubud zijn veel leuke winkeltjes te vinden. Voor zowel souvenirs als kledingwinkels kun je hier terecht. Mijn favoriet is Blood & Bone! Je kunt deze winkel ook vinden in Canggu en Uluwatu.

Deze post heeft 2 reacties

  1. Wat leuk dat je daar ook een kookworkshop hebt gevolgd! Wanneer ga je je opgedane kookkunsten aan Karen en mij laten proeven? 😉

  2. Wat een heerlijke travelguide dit, thanks! Ik ga in September met de schoonouders naar Bali dus ik ben mooi al je blogs aan het opslaan 😉 Ziet er uit als een paradijsje!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: