Waarom iedereen een keer alleen op vakantie zou moeten gaan inclusief tips

Waarom iedereen een keer alleen op vakantie zou moeten gaan inclusief tips

Ruim drie jaar geleden, ik was 23 jaar, pakte ik in m’n eentje het vliegtuig om 2,5 week alleen op vakantie te gaan.

Ik kwam net uit een relatie waarin ik mezelf aardig was kwijtgeraakt en wilde graag weer eens een verre reis maken. In Europa had ik door de jaren heen al veel gezien en met m’n ouders en broertjes had ik al eens een toffe trip door Amerika gemaakt. Ik besloot om een nieuwe continent aan te doen en koos uiteindelijk voor Azië. Bali om precies te zijn. Hier had ik al veel goede verhalen over gehoord en dit eiland leek mij erg geschikt voor een solotrip. En dat was het zeker! Het was zelfs zo’n fijne ervaring dat ik iedereen kan aanraden om een keer alleen op vakantie te gaan. Of dat nu naar Bali is of een andere bestemming. Boek dat ticket!

Je bent namelijk van niemand afhankelijk. Genoeg vakantiedagen? Genoeg gespaard? Zin om nieuwe plekken te ontdekken? Wie of wat houd je tegen? Je hoeft niet altijd vooraf op zoek te gaan naar een reismaatje, je kunt ook gewoon in je eentje gaan en eenmaal op de plek van bestemming leuke contacten maken. Vind je dit spannend? Dat snap ik heel goed, want dat vond ik drie jaar geleden ook. Echter, merkte ik dat het leggen van contacten eigenlijk heel gemakkelijk gaat. Juist wanneer je alleen bent. Je staat er in zo’n situatie (onbewust) veel meer voor open en de mensen die ook alleen reizen vallen veel meer op.

Een andere reden waarom het goed is om alleen op vakantie te gaan is dat het je erg zelfstandig maakt. Je leert op eigen benen te staan. Je hebt voorafgaand aan de reis namelijk niemand om samen iets mee voor te bereiden. Je moet zelf op zoek naar goede tickets, leuke adresjes om te verblijven, informatie over het land en de activiteiten die je daar kunt ondernemen. Zelf ben ik van nature echt een planner en vind ik alleen de voorpret aan een vakantie al leuk. Dit deed ik dit dus ook voor vakanties met familie en vriendinnen vaak al zelf. Echter, kan ik begrijpen dat dit niet voor iedereen geldt en het voor sommigen goed is om dit eens zelf te doen. Die zelfstandigheid geeft je namelijk een enorme vrijheid en een dosis zelfvertrouwen. Uit die comfortzone dus!

Verder heb ik het idee dat je op een vakantie in je eentje je alles bewuster beleeft. Je neemt veel meer in je op, omdat je bijvoorbeeld alleen een lekkere curry aan het eten bent in een restaurantje langs de kant van de weg en tegelijkertijd om je heen kijkt. Er is namelijk niet altijd iemand om mee te kletsen en in sommige landen werkt Wi-Fi ook niet naar behoren. En dat is maar goed ook 😉 Doordat je op jezelf aangewezen bent leer je jezelf beter kennen en kijk je misschien anders naar bepaalde situaties.

Hoe pak je een solotrip het beste aan?

Begin klein
Je hoeft je familie en vrienden niet meteen voor een jaar achter te laten en heel Zuid-Oost Azië door te trekken. Je kunt net zoals ik kiezen voor een korte periode en één bestemming. Dit hoeft natuurlijk ook niet per se ver weg te zijn. Ga bijvoorbeeld een weekendje alleen naar Berlijn of geniet aan de kust van Italië.

Ga voor de gulden middenweg
Vind je het een te grote stap om na aankomst zelf op zoek te gaan naar leuke reismaatjes om je vakantie (deels) mee door te brengen, maar zijn volledig georganiseerde groepsreizen ook niet jouw ding? Kies dan voor een tussenoplossing zoals The Yogi Surfer in Marokko waar ik een paar weken geleden nog verbleef. Zelf was ik hier met twee vriendinnen, maar er waren ook soloreizigers aanwezig. Een Frans meisje sliep bijvoorbeeld bij ons op de kamer waardoor ze meteen met andere leeftijdsgenoten in contact kwam. Verder heb je hier de optie om deel te nemen aan groepsactiviteiten zoals surfen en yoga en worden de maaltijden gezamenlijk genuttigd. Door deze groepsactiviteiten heb je meteen een gemeenschappelijke deler en dus genoeg om over te kletsen. Op deze manier hoef je eigenlijk geeneens op zoek te gaan naar contact, want dit gaat hier allemaal vanzelf. Ook behoefte aan tijd voor jezelf? Geen probleem! De sfeer is in dit soort guesthouses altijd erg relaxed waardoor er ook genoeg ruimte is om je terug te trekken. Je bepaalt dit helemaal zelf.

Boek een losse groepsactiviteit
Zulke groepsactiviteiten kun je natuurlijk ook altijd los regelen tijdens je vakantie. Op Bali boekte ik bijvoorbeeld een hike, een kookcursus én een fietstocht. Ik ging er wel alleen heen, maar op zo’n dag was je toch de hele tijd onder de mensen. Ik had leuke gesprekken met reizigers van over de hele wereld, wisselde telefoonnummers uit en sprak een paar dagen later of op de avond zelf nog met ze af. Erg gemakkelijk en vrijblijvend!

Bereid je goed voor, maar blijf ook flexibel
Zelf boekte ik toentertijd alleen een hotel voor de eerste paar dagen. Ik wilde na een lange reis namelijk niet arriveren op een vliegveld zonder iets om naartoe te gaan. Daarentegen liet ik de rest van de nachten nog open. Op deze manier kon ik eenmaal op bestemming kijken wat ik wanneer zou willen doen en eventueel gemakkelijk aanhaken bij andere reizigers. Wél kocht ik een notitieboekje waarin ik de plaatsen noteerde die ik graag zou willen bezoeken inclusief bijbehorende guesthouses, leuke restaurantjes en activiteiten. Op deze manier voelde ik mezelf niet ‘lost’ en hoefde ik niet te zoeken naar mooie plekken.

Doe waar je zelf zin in hebt
Want dat is het allerfijnste van alleen op reis gaan. Je hoeft met niemand rekening te houden! Sta op wanneer je wil, ga naar dat restaurant waar jij graag wilt eten en plan je dag helemaal zelf in. Heerlijk toch?

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren. Ik kan het je namelijk echt enorm aanraden, maar dat had je inmiddels waarschijnlijk al wel gemerkt 😉 Ben jij weleens alleen op vakantie geweest? Zo ja, wat zijn jouw ervaringen en tips?

Ga je binnenkort naar Bali en kun je wel wat praktische tips gebruiken? Hier kun je al mijn tips voor het eiland vinden. Veel plezier!

Deze post heeft 7 reacties

  1. Leuk! Ik ben nog nooit alleen op vakantie gegaan, maar weet ook niet of ik dat ooit ga doen (al klinkt het ook weer leuk en leerzaam). Vind de keren dat ik genoeg tijd en budget heb namelijk ook wel heel gezellig om samen met mijn vriend of vrienden door te brengen. Maar ben wel van plan vaker alleen dingen te doen. Ga wel met enige regelmaat alleen naar een museum of even snel shoppen, maar eigenlijk nooit naar de bioscoop of uit eten of zo. Eerst dat wat vaker doen en misschien als dat goed bevalt alsnog die reis boeken 😉

  2. Heel leuk artikel! Ik ben nog nooit alleen op reis geweest. Heb wel een jaartje high school gedaan, maar dat is toch heel anders! Denk dat ik me best zou redden alleen op reis, maar zou toch een beetje bang zijn voor eenzame momentjes. Maar geloof inderdaad wel dat als je alleen op reis bent je ook automatisch contact vindt doordat je er meer open voor staat.

  3. Wat een fijn artikel! Ik ben van plan om in de herfstvakantie een stedentrip te maken naar Dublin, in mijn eentje. Ik kijk er stiekem al onwijs naar uit, het lijkt me zo heerlijk om een paar dagen alleen rond te struinen in een stad.

  4. Zo’n leuk artikel! Inderdaad gewoon doen. Al vind ik het soms wel jammer dat ik dan achteraf niet iemand heb om herinneringen mee te delen. Dat weerhoudt me dan een beetje, terwijl ik al die nieuwe vriendschappen die je opdoet ook wel heel waardevol vind!

    1. Dat is zeker waar 🙂 Het was dit jaar dus ook heel fijn om m’n ouders en broertjes ook Bali te laten zien!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: