Stappenplan om je eigen ketting te maken & mijn favoriete shopadresjes voor de benodigde materialen

Stappenplan om je eigen ketting te maken & mijn favoriete shopadresjes voor de benodigde materialen

In deze tijden van het coronavirus pak ik oude hobby’s weer op. Eentje daarvan is het maken van sieraden. In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe ik bovenstaande ketting heb gemaakt en som ik mijn favoriete shopadresjes op voor de mooiste kralen.

fd795181-555e-4006-a2b1-ccec69e55a64

Favoriete shopadresjes

De fijnste webshops voor het materiaal dat je nodig hebt om sieraden te maken vind ik Kiki’s Beadery, Betaalbarekralen en Beadies. De laatstgenoemde heeft naast een webshop ook twee fysieke winkels, namelijk in Amsterdam en Utrecht. Vooral in Utrecht ben ik daar echt kind aan huis. Heerlijk om in de verschillende lades naar de mooiste kralen te zoeken. Zelf vind ik het ook fijner om de kralen fysiek te kopen, omdat je op deze manier meteen goed kunt zien wat de kwaliteit is en om welke maat kralen het gaat. Het komt bij mij nog te vaak voor dat ik een bestelling op internet plaats en totaal niet goed heb ingeschat hoe groot (of klein) de kralen zijn ;).

De handige opbergbakken die je ziet heb ik bij Casa gekocht en zijn eigenlijk juwelenorganizers. Ze zijn erg stevig en bevatten een deksel die goed afsluit waardoor je de kralen met een gerust hart kunt opbergen. Daarnaast zijn de bakken stapelbaar. Ideaal!

0157c3ad-92e8-481d-9c46-1300910c8450

Benodigdheden voor de ketting

Hieronder de materialen die je nodig hebt om de ketting te maken. Natuurlijk hoef je niet de precieze kleuren of vormen aan te houden. Maak vooral iets wat helemaal jouw stijl is! Zo draag ik graag zilver, maar kun je deze onderdelen ook vervangen voor goudkleurige varianten. Verder kun je in plaats van een schelpje ook kiezen voor een mooi bedeltje zoals dit bijtje.

Zelf gebruikte ik:
Metaaldraad
Kniptang
Platbektang
Rocailles wijnrood
Rocailles zilver (of goud)
Schelpje
Knijpkralen (4 stuks)
Slotje en bijbehorend splitringetje
Buigringetje
Verschillende soorten en kleuren kralen

Helaas kan ik niet meer terugvinden waar ik alle kralen uit de ketting precies vandaan heb omdat ik deze soms al jaren geleden gekocht heb. Wel kan ik je aanraden om wanneer je zelf een leuke kleurencombinatie hebt gemaakt hier kralen in te zoeken in ongeveer dezelfde maten zodat alles mooi één geheel wordt. Zelf koos ik voor bordeaux, wit, beige, oranje en oudroze. De bordeaux rode rocailles zijn 3mm en de overige kralen ongeveer 4mm.

df95bb26-3301-4ddf-8687-87ed7f261b82
2dd892d3-60ed-4fa9-90f3-6d9504733d8e

Let’s do this!

Of ik nu een armbandje of een ketting maak, ik begin altijd met het knippen van het metaaldraad. Ik meet de lengte op door het draad simpelweg even om m’n pols of nek heen te wikkelen en knip het draad ruim af zodat ik altijd nog genoeg draad heb om het sieraad netjes af te af te werken. Wanneer je eenmaal een leuk kettinkje of armbandje hebt gemaakt kun je voortaan dit als ‘liniaal’ gebruiken om de juiste maat te maken.

Vervolgens rijg je 2 knijpkralen en het slotje aan het draad (zie foto 1). Daarna steek je het draad door de oogjes van de 2 knijpkralen heen waardoor het slotje in een lusje terechtkomt. Met de platbektang knijp je de knijpkralen vervolgens plat waardoor je een stevige basis voor het sieraad hebt gemaakt (zie foto 2).

7e20dce3-badd-4056-ba0e-71ed10662b00

Nu kan het leuke werk beginnen en is het eigenlijk gewoon een kwestie van rijgen. Zoals je op bovenstaande foto kunt zien ben ik begonnen met een zilverkleurige rocaille, vervolgens 5 dezelfde kralen om weer af te sluiten met een zilverkleurige rocaille. Daarna 5 bordeaux kleurige rocailles en weer een zilverkleurige rocaille. Enzovoorts, enzovoorts. Een kind kan de was doen!

71142bfc-4470-4c61-ab0b-54896eb47931
e3364002-eb6d-4cd9-a390-1ca6cf50bea3

Wanneer je alle gewenste kralen hebt geregen is het tijd om de ketting netjes af te werken. Hiervoor rijg je 2 knijpkralen en het splitringetje aan het draad (zie foto 1). Vervolgens steek je het draad door de oogjes van de knijpkralen én van de rocailles heen (zie foto 2). Je trekt het draad aan en knijpt de knijpkralen vervolgens plat. Daarna is het alleen nog een kwestie van het metaaldraad netjes afknippen met de kniptang zodat dit niet meer zichtbaar is.

Nu de ketting klaar is is het tijd om het schelpje eraan te bevestigen. Ook dit is heel simpel. Met de platbektang buig je het buigringetje een stukje open zodat je deze aan de schelp kunt bevestigen. Vervolgens zoek je het midden van de ketting op en bevestig je het buigringetje inclusief schelp aan de ketting. Buigringetje weer dichtmaken en klaar is kees.

Hopelijk heb ik het zo duidelijk genoeg uitgelegd. Gelukkig is het niet moeilijk om het zelf te maken, dus dat gaat jullie vast lukken 🙂 Laat je het me weten als je je eigen ketting of armbandje hebt gemaakt? Ik ben erg benieuwd naar jullie creaties!

Benieuwd naar meer sieraden DIY’s? In dit artikel laat Marlous van Last Days of Spring je zien hoe je zelf verschillende armbandjes kunt maken.

Deze post heeft 2 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: