Travelguide – Texel

Travelguide – Texel

De afgelopen week bracht ik door op Texel! In juni was ik al op Terschelling te vinden en dat beviel zo goed dat ik ook deze vakantie een Waddeneiland bezocht. In dit artikel deel ik al m’n verzamelde tips en hotspots met je.

Waar te verblijven?

Zelf verbleef ik op camping ’t Woutershok wat ik voor een kampeertripje echt kan aanraden. Je vindt hier geen eetcafé, campingwinkel of bowlingbaan, maar daarentegen wel veel rust, ruimte en natuur. Heerlijk! Bij de Spar om de hoek haal je ’s ochtends verse broodjes.

Qua hotels kan ik persoonlijk dus niks aanraden, maar Hotel Texel en Op Oost lijken me heerlijk en op deze locatie kun je in een yurt slapen. Hoe leuk?!

De leukste eettentjes

Lokaal 16
Laten we beginnen met de leukste ontbijt/lunchspot van Den Burg, namelijk Lokaal 16! Je kunt er zeven dagen per week vanaf 08:30 uur terecht voor een heerlijk ontbijt zoals een broodje zalm met gepocheerd ei of yoghurt met granola. Daarnaast ben je er ook aan het juiste adres voor een goede lunch of lekker taartje. Zelf ging ik voor een dadel-walnotenreep en die was echt super lekker. Helemaal mijn ding dit tentje!

Gastropaviljoen XV
Bij Paal 15 vind je twee strandtenten waarvan Gastropaviljoen XV mijn favoriet is. Goed eten, leuk interieur en een prachtig uitzicht op zee. Net een tikkeltje luxer dan de gemiddelde strandtent.

Strandpaviljoen 21
Een stukje verderop, bij Paal 21, kan ik je Strandpaviljoen 21 aanraden. Ik koos voor de sirloinsteak en dat was zeker een goede keuze. Goed glas rode wijn erbij en genieten maar.

Klif 23
Zin in pannenkoeken? Loop dan eens naar binnen bij Klif 23 in Den Hoorn. Op de kaart staan maar liefst 125 verschillende pannenkoeken. Allemaal gemaakt van echt Texels meel. Daarnaast staan er ook gerechten als een lamsstoofpotje en kaasfondue op het menu. Voor ieder wat wils!

Veronica
Veronica is echt een begrip op het eiland. Je komt hier niet om chique te dineren, maar wel voor de beste raspatat en meest verse vis. Wanneer het weer het toelaat zou ik zeker plaatsnemen op het terras, want vanaf hier heb je het mooiste uitzicht op de haven van Oudeschild.

Andere leuke restaurants op Texel zijn ’t Pakhuus, De Eilandkeuken, Bosq en Freya.

Wat te doen?

Breng een bezoekje aan de vuurtoren
In de duinen op het noordelijkste puntje van Texel staat de Texelse vuurtoren. Zowel vanaf een afstandje als óp de vuurtoren is het genieten geblazen. Wil je de vuurtoren beklimmen? Koop dan van tevoren alvast je ticket online.

Maak een rondvlucht
Texel van bovenaf bewonderen? Maak dan een rondvluchtje over het eiland, of misschien wel meerdere Waddeneilanden. Wij kozen voor de rondvlucht van een uur waarbij je over Texel, Vlieland én Terschelling vliegt. Super leuk om alle herkenningspunten van bovenaf te zien. Naast het maken van een rondvlucht kun je vanaf Texel Airport ook een proefvliegles maken of skydiven voor de daredevils onder ons.

Wandel door De Slufter
De Slufter vind ik één van de mooiste gebieden op Texel. Deze strandvlakte is grotendeels door duinen omsloten en staat in open verbinding met de Noordzee waardoor een kwelderlandschap is ontstaan. Het grootste deel van dit gebied wordt als vogelbroed en – rustgebied beheerd, maar het zuidelijke deel is gelukkig vrij toegankelijk. Tip: Bezoek De Slufter tijdens de zonsondergang voor het allermooiste uitzicht.

Shoppen in Den Burg
Den Burg is het grootste dorp op Texel en dus ook de plek waar de meeste winkels te vinden zijn. Mijn favorieten? STEK conceptstore voor leukste woonaccessoires en cadeauartikelen en De Kust voor kledingmerken zoals Yaya en Mödstrom.

Pluk je eigen groente en fruit in de Zelfpluktuin
Tussen eind mei en eind oktober kun je in de Zelfpluktuin verschillende soorten fruit, groenen en bloemen plukken. Daarnaast kun je buiten op het terras of in de overdekte kas onder andere genieten van zelfgemaakte taartjes, smoothies en limonade’s. Breng ook zeker even een bezoekje aan de Boerderijwinkel waar je Texelse producten kunt kopen. Leuk als souvenir!

Geniet van een proeverij in de Texelse Bierbrouwerij
Tegenover de Zelfpluktuin kun je de Texelse Bierbrouwerij vinden waar je een rondleiding kunt krijgen en in het proeflokaal verschillende speciaalbier kunt proeven. Vergeet niet om te reserveren, want deze hotspot is erg populair.

Bezoek de Novalishoeve
De Novalishoeve is een boerderij, maar niet zomaar eentje. Je vindt hier namelijk ook een dagcafé, bakkerij, winkel, kaasmakerij én ijsmakerij. Genoeg redenen dus voor een bezoekje aan deze plek. Wij aten hier een taartje en namen een vers brood mee voor tijdens de lunch.

Kaas halen bij Wezenspyck
Al meer dan 35 jaar wordt op Kaasboerderij Wezenspyck Texelse kaas gemaakt. Als kaasliefhebber ben je hier dus aan het juiste adres om een portie in te slaan. Naast boerenkaas en geitenkaas vind je hier ook specialere kazen met smaken zoals fenegriek, sambal, mosterd en peper. Daarnaast beschikken ze over een heus kaascafé waar je kunt genieten van een kaasplankje, verschillende tosti’s of een kaasfondue.


Bekijk de zonsondergang op het strand
Geen bezoek aan Texel zonder een bezoekje aan het strand natuurlijk! Het leuke aan de stranden hier vind ik dat er bij elke paal wel een aantal strandhuisjes staan. Ideaal voor als je voor een langere tijd op het eiland verblijft om je strandspullen in op te slaan. Daarnaast is het natuurlijk ook erg fotogeniek, zeker met zonsondergang ;).

Andere leuke activiteiten om te ondernemen zijn een bezoekje aan de zeehonden in Ecomare, blokarten, paardrijden en bijvoorbeeld het eiland verkennen per e-chopper. Zoals je ziet kun je je hier echt wel een week vermaken. Heb je nog aanvullingen? Laat het zeker even achter in de comments 🙂

Deze post heeft 6 reacties

 1. Texels wonen is echt een must op interieurgebied! Net voorbij de brouwerij en zelfpluktuin.

  1. Oh thanks voor de tip 🙂 Bewaar ik voor de volgende keer!

 2. Wat ziet het er fijn uit. <3
  Texel lijkt mij heel erg leuk!
  Liefs,
  Evelien

  1. Ja was echt heerlijk 🙂 Een vakantie in eigen land is zo gek nog niet!

 3. Door jouw blogs heb ik zoveel zin om naar de Waddeneilanden te gaan! Die rondvlucht, echt zo gaaf! Ik denk wel dat mijn voorkeur uit zou gaan naar Terschelling. Jammer dat het vanuit Antwerpen zoooo lang rijden is haha.

  1. Ja Terschelling blijft wel favoriet 🙂 Net iets kleiner en veel minder autoverkeer.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: